Mag ik camerabeelden van inbrekers gebruiken als bewijs?

Mag ik camerabeelden van inbrekers gebruiken als bewijsmateriaal?

Steeds meer mensen kiezen voor camerabewaking om – in combinatie met een alarmsysteem – inbrekers te detecteren en af te schrikken. Uiteraard kunnen de camerabeelden gebruikt worden voor het identificeren van inbrekers. Of je beelden in de rechtszaal mogen gebruikt worden als wettelijk bewijsmateriaal, wordt bepaald door een aantal voorwaarden.

Om zonder problemen te kunnen dienen als wettelijk bewijsmateriaal voor een rechtbank, is het belangrijk dat je camerabeelden op een correcte, legale manier verkregen zijn. Dit betekent allereerst dat je het systeem voor camerabewaking hebt aangemeld via www.aangiftecamera.be. Via deze webtool moet je ook aangeven waarvoor je de camera’s gebruikt, hoeveel je camera’s je plaatst en met welke cameratypes je werkt. Met deze registratie geef je ook de toelating dat de politie altijd beelden van jouw camerasysteem mag opvragen in het kader van een lopend onderzoek.

 

AangifteplichtPictogram CCTV

De verplichting tot aangifte geldt voor bedrijven in alle situaties. Voor particulieren is een aangifte alleen verplicht wanneer je ook camera’s buiten hangt, bijvoorbeeld gericht op je tuin of oprit. Wanneer je uitsluitend camera’s binnen gebruikt, dan volstaat een melding met pictogrammen zodat bezoekers weten dat ze in jouw huis gefilmd worden. Op de openbare weg mag je in principe nooit filmen, dat geldt zowel voor particulieren als bedrijven. Je mag je camera dus niet richten op de voordeur van je buurman.

 

Inbreuk op privacy

Wanneer je een inbraak filmt met een niet correct geregistreerd camerasysteem, dan kan de politie of de rechtbank jouw beelden nog steeds gebruiken als bewijsmateriaal. Je riskeert evenwel een klacht voor een inbreuk op de privacy.

 

Nooit verspreiden via Facebook

In geen enkele omstandigheid – geregistreerde camera’s of niet – mag je beelden zelf verspreiden via Facebook of andere sociale media. Vaak gebeurt dit om een dader te laten identificeren. Wanneer je dit doet, overtreedt je altijd de privacywet en riskeer je strafrechtelijke vervolging.

Meer weten over de wetgeving omtrent camerabewaking? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.