Hoe voorkom je brand in je woning? Wij geven je 8 straffe tips.

Hoe voorkom je brand in je woning? Wij geven je 8 straffe preventietips.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Dat geldt des te meer voor een woningbrand. Wanneer je getroffen bent door een woningbrand, dan valt de emotionele en materiële schade niet te voorzien. Onze 8 tips zijn uiterst effectief en absoluut niet duur. Er gelden geen enkele excuses om ze niet te volgen. Met een beetje aandacht bescherm je jezelf en je dierbaren tegen een verwoestende woningbrand.

 

 

 

1) Plaats voldoende rookmelders

Een rookmelder vereist geen grote investering. Plaats daarom voldoende rookmelders in je woning. Installeer deze vooral ter hoogte van de vluchtwegen. Zo word je meteen verwittigd wanneer deze geblokkeerd dreigen te geraken. Vanaf 2020 ben je trouwens wettelijk verplicht om je woning van voldoende rookmelders te voorzien. Vraag nu advies bij de juiste experts.

 

2) Vervang tijdig de batterijen van je rookmelders.

Rookmelders functioneren uitsluitend wanneer de batterijen nog voldoende opgeladen zijn. Neem daarom geen risico en wissel tijdig de batterijen.

 

3) Gooi een rookmelder na tien jaar weg

Wanneer een rookmelder tien jaar lang trouw dienst heeft geleverd, dan mag hij op pensioen. Na deze periode neemt de betrouwbaarheid sterk af. Een betrouwbare rookmelder is essentieel voor een snelle branddetectie.

 

4) Laad ’s nachts geen elektronische toestellen op

De kans is klein maar toestellen – bijvoorbeeld een smartphone – die opladen, kunnen steeds ontvlammen door oververhitting. Laad daarom ’s nachts je toestellen niet op. Vaak is het ook niet goed voor de batterij.

 

5) Zorg voor een propere filter in de wasdroger

Door de roterende beweging komt er bij het drogen van de was zeer veel hitte vrij. Een filter die vol stof zit, loopt het risico om te ontbranden door de wrijving.

 

6) Wees voorzichtig met open vuur

Je kan nooit voorzichtig genoeg zijn met open vuur in je woning. We denken daarbij aan kaarsen, sigaretten,… Voor je het weet, stoot je kaarsen om. Een brandende sigaret in combinatie met een slaperig gevoel in de zetel, vormt een groot risico op woningbrand. 

 

7) Verlaat de keuken niet tijdens het koken.

Tijdens het koken kan er heel wat misgaan. Snel ingrijpen om erger te voorkomen, luidt dan ook de boodschap. Best verlaat je de keuken niet voor een langere periode wanneer je aan het koken bent. 

 

8) Laat je schoorsteen en verwarmingstoestel tijdig controleren door een vakman.

Een goed functionerende schoorsteen en verwarmingsinstallatie is essentieel om brand te voorkomen. Laat deze installaties tijdig controleren en onderhouden door een erkend vakman. Voor bepaalde installaties bestaat er zelfs een wettelijke verplichting op frequent onderhoud. Wanneer je dit niet tijdig laat uitvoeren én er treedt brand op, dan riskeer je serieuze problemen met je brandverzekeringsmaatschappij. Lees hier meer over schoorsteenbranden.

 

Meer weten over rookmelders en branddetectie? Contacteer de brandexperts van Watchguard Security.