Hoe werkt een mistgenerator? - Watchguard Security

Hoe werkt een mistgenerator?

Een mistgenerator is een ideale manier om uw producten te beveiligen maar hoe werkt nu een mistgenerator? Je alarmsysteem detecteert de inbraak en verwittigd de contactpersonen of meldkamer. De mistgenerator voorkomt dat er nog iets te stelen valt. Vermits de ruimte op een paar seconden met een ondoorzichtige mist is gevuld is het bijna onmogelijk om nog voorwerpen te ontvreemden. Er bestaan verschillende fabrikanten van mistgeneratoren op de markt. Bijkomend werken ze niet steeds op hetzelfde principe.  Hier leggen we even uit wat de verschillen zijn.

 

Mistgenerator met drukpomp of drukvat

Je hebt mistmachines met drukpompen en drukvaten. Een mistgenerator met drukvat geeft de mist vrij via het openen van een elektrisch gestuurd ventiel. Hierdoor wordt de mist onder een druk van doorgaans 15 bar uitgedreven. Een pomp werkt met een lagere druk. Systemen met een drukvat kunnen slechts één of twee keer voor een korte periode mist spuiten. Daarna is het drukvat leeg en dient te worden vervangen. Systemen die werken met een pomp kunnen afhankelijk van de grote van het reservoir van de mistvloeistof meerdere keren of bijkomend mist geven. Dat is belangrijk bij grotere ruimten of indien de mist langer moet kunnen aanhouden voordat de ordediensten ter plaatse kunnen zijn.

Ook zijn de navullingen van mistmachines met een hogedruk navulling duurder dan deze van een gewone mistvloeistof. Anderzijds verbruikt een mistmachine met pomp weer iets meer energie dan een mistgenerator met een drukvat.

 

 

Vulcapsules of mist vloeistof

Wat betreft de navulling bij drukvaten is dit doorgaans een patroon onder hoge druk. Deze zijn duurder dan gewoon mistvloeistof. Bij mistmachines met pomp dient enkel het reservoir bijgevuld te worden. Mogelijk wanneer dit voldoende inhoud heeft kan dit gewoon bij het jaarlijkse onderhoud. Dit onderhoud is noodzakelijk om een garantie te kunnen geven dat de mistgenerator zal werken wanneer hij moet werken. Dat betekent dat wanneer je werkt met een systeem met drukvat de patroon steeds dient vervangen te worden na gebruik van de machine. Tenslotte is hij niet meer vol. Bij systemen met een pomp dien je enkel het reservoir bij te vullen met nieuwe mistvloeistof. Je verliest dus ook nooit niet gebruikte mistvloeistof ten opzichte van een half lege drukpatroon. Welke je juist nodig hebt kunnen onze experts jou vertellen.

 

 

Voldoet mijn mistgenerator aan de geldende normering?

Een mistgenerator dient EMC conform te zijn en zowel bij de mistvloeistof als de mistuitstoot moeten toxisch verdachte stoffen onder de wettelijke waarden blijven zoals beschreven in de NBN En20131-8:2009 normering. Deze zijn:

  • mogelijkheid bieden tot verificatie
  • batterij backup
  • sabotagebeveiliging op de behuizing
  • onbedoelde inschakeling voorkomen
  • kunnen communiceren met het alarmsysteem
  • een stroomstoring mag geen activering veroorzaken
  • niet toxisch zijn
  • navulling dient te gebeuren door de installateur
  • minimaal voldoen aan de uitstooteisen

 

 

Welke mistgenerator heb ik nodig?

Welke mistgenerator of machine u nodig heeft hangt af van een aantal factoren.

  • Moet hij eenmalig de ruimte maskeren?
  • Moet de mist gedurende een langere rijd in stand gehouden worden?
  • Hoe groot is het volume van de ruimte?
  • Hoe moet de vulling van de ruimte geschieden?
  • Moet de mistmachine herhalend kunnen werken?

 

Meer informatie over de mogelijkheden om over welke mistmachine jij nodig hebt? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.