Wat is het verschil tussen een rookmachine en een mistgenerator? - Watchguard Security

Wat is het verschil tussen een rookmachine en een mistgenerator?

In de volksmond veelal hetzelfde genoemd zijn het twee verschillende toestellen. Voor veel mensen lijkt dit hetzelfde. Maar wat is nu het verschil tussen een rookmachine en een mistgenerator? Toch is er een daadwerkelijk verschil tussen een rookmachine en mistgenerator.  De twee toestellen zijn fundamenteel verschillend en dienen allebei een ander doel.

.

 

 

Doelstelling van de rookmachine en mistgenerator

Een rookmachine wordt veelal ingezet om speciale effecten te creëren bij fotoshoots, evenementen, films of discotheken en live optredens. Door de lichte en vluchtige rook kan je bepaalde sferen en stemmingen oproepen en benadrukken.

De mistgenerator of mistmachine dient om diefstal te voorkomen bij een inbraak. Hij creëert een zeer vervelend effect voor de inbreker. Op een paar seconden tijd kan de mistgenerator een gehele ruimte vullen met een ondoorzichtige mist die lang blijft hangen. Hierdoor is het zicht van de inbreker ontnomen en zijn poging gestopt.

 

Rook of mist

De rookmachine of rookkanon geeft een vluchtige nevel die snel oplost in de omgeving. Hierdoor worden de speciale effecten en sferen opgeroepen.

De mistmachine daartegen stoot een totaal ondoorzichtige dikke mist uit die lang blijft hangen. Het doel is dan ook diefstal te verhinderen. Je kan letterlijk je hand voor de ogen niet zien.

 

Uit wat bestaat de rook of mist?

Rook is een product van verbranding van fossiele brandstoffen. Dat is niet wat een rookkanon doet. De ‘rook’ ontstaat door verdamping van propyleenglycol of met droogijs. Bij een mistgenerator onstaat de dikke mist door verdamping van een unieke vloeistof op basis van gedemineraliseerd water en foodgrade glycolen. De unieke formule zorgt voor een dikke mist die lang blijft hangen.

 

Wat met de gezondheid?

Zowel de ‘rook’ van een rookkanon als de ‘mist’ van een mistgenerator zijn ongevaarlijk voor mens en dier. Bijkomend laat de mist van een mistmachine geen sporen na op meubels en elektrische apparaten. De ‘mist’ is speciaal ontworpen om lang te blijven hangen. Bijkomend dient een mistgenerator en zijn mist te voldoen aan de EN50131-8:2009 normering wat niet geldt voor een rookkanon.

 

 

 

 

 

Meer weten over mistmachines? Contacteer de veiligheidsexperts van Watchguard Security.